top of page
  • Szerző képeBíró Tünde tanár, coach, tréner

Tavaszi megújulás ivókúrákkal / 1. rész: Csevice



Igyatok vizeket!

A tavaszi kúrák elfeledett, vagy fel sem fedezett, ugyanakkor nagyon jó hatással bíró része lehet az ivókúrák tartása. A télből a tavaszba való átmenet a természetben is az egyik legfontosabb erővel a vizek áradásában mutatkozik meg. A kis forrásoktól kezdve a nagy folyókig, a legkisebb növénykéktől kezdve az óriási fákig, minden víz áramlani, megújulni, felfrissülni kezd - és ezzel újra indítja az életet mindenhol. Ezt az erőt használhatjuk ki mi is a tavaszi ivókúrák tartásával.

Milyen vizeket ajánlok ivókúrákra?

Csevice - gyógyvizek, gyógyforrás-vizek

Mi a csevice? A csevice (szláv eredetű szó) jelentése: természetes, gyakran szénsavas "savanyúvíz".

A gyógyvizekben oldott ásványi anyagok, gázok, ionok találhatók. Van, ami a bőrproblmákra, és van, ami az emésztőrendszerre, idegrendszerre, stresszre, nyirok-keringésre, érrendszeri betegségekre, vesére, májra, gyomorra jótékony hatású. A főbb összetevők alapján vannak kénes, vasban gazdag, sós, jódos, bróms, magnéziumos, keserűsós, radonos, és még számtalan összetevővel rendelkező gygóyvizek és hévizek. Az ellenőrzött, bevizsgált, és hatóanyagában nekünk való (biztonságos használat) gyógyvizek fogyasztását mindenkor szívből javaslom,, ám most, a tél vége felé még inkább javasolt.

Mivel gyógyvizekről van szó, ezért fontos utána járni, hogy melyik gyógyvíz mire való, hogyan kell fogyasztani, meddig lehet fogyasztani. A mellékhatásokra is ügylni kell, mert van olyan gyógyvíz, amely akár külső, akár belső alkalmazás mellett hasmenést, vagy szaporább pulzust, keringést eredményezhet. Általában a napi 2-3 dl, kortyonként való fogyasztás javasolt, étkezés előtt, vagy után, 4-6 hetes ivókúrára. Jómagam a 7-10 napos ivókúrákat, vagy a hétvégi ivókúrákat is javaslom.

Ismert itthoni, palackozott gyógyvizek Ferenc József, a Mira, a Hunyadi víz, Parádi víz. Főként emésztőrendszeri betegségekre használjuk, javasoljuk ezeket. A Ferenc József és a Hunyadi víznek magas a glaubersó, vagyis a magnéziumsó-tartalma, ezért stresszre és a székrekedésre is jótékony hatású. A Mira vízben szintén a glaubersó és keserűsó a "főszereplők". Mindegyik gyógyvíz segít a mostanában népbetegségnek számító nyálkahártya-gyulladás csökkentésében, az emésztés támogatásában, a hasnyálmirigy, epe, máj, gyomor működésének támogatásában. Segíti a fogyást, az anyagcsere-problémák megoldását.

Vannak természetes jódot tartalmazó ásványvizek, ezeket különös gonddal alkalmazzuk. A szintén népbetegségnek számító pajzsmirigy-működési zavarok jótékony támogatója lehet, de túlműködő pajzsmirigy esetén nem javasolt az alkalmazásuk. A Hajdúszoboszlói ásványvíz, vagy a Jódaqua ilyen jódos vizek.

Fontos ügyelni arra, hogy bevizsgált, rendszeresen ellenőrzött természetes ásványvizet igyunk. A sokak által kedvelt forrásvizek, amiket nem vizsgáltak be, nem ellenőrzött a minősége, nem tartoznak a biztonságos ivóvizek közé. A gyógyfürdőkben található ivókutak vizek ellenőrzött, és általában korlátlanul fogyasztható, palackba téve hazavihető, ez is lehet egy gyógyvíz ivókúra forrása. Összekapcsolva egy szép kirándulással, amikor beszerezzük ezt az értékes gyógyvizet, még szebb folyamatként lehet része az életmód-kultúránknak.

Olcsó, hatékony, természetes, és az egészséges életmódunk olyan része lehet, amely mindig kéznél van, gyorsan segít, sokak kedvencévé válhat. Még a furcsa ízek, illatok ellenére is megszokottá válhat - némelyik gyógyvíznek erős az illata, de ez szellőztetéssel (a palackot nyitva hagyjuk pár napig) általában elillan. A későbbiekben pedig már megszokottá válik, elmúlik a zavaró hatása.

A hazánkban és a környező országokban, vagy a bioboltokban, patikákban fellelhető gyógyvizek belső és külső alkalmazását - vannak gyógyvíz-koncentrátumok, amikkel otthoni gyógyfürdőzést is megvalósíthatunk - szívből javaslom az éves egészség-életmód ritmusunk részévé teni.

Különösen jó a tél végi gyógyvíz ivókúrákkal átmosni, megerősíteni a nyirokrendszerünket, emésztőrendszerünket, idegrendszerünket, immunrendszerünket.


50 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page