top of page
  • Szerző képeBíró Tünde tanár, coach, tréner

Kihagy az agy!



Az emberi test minden szerve információkat ad és utasításokat kap az agytól, az agy szabályozza működésüket. Az agyi impulzusokat központok gyűjtik össze, mielőtt tovább haladnának, az agykéreg szabályzó mechanizmusai kormányozzák őket. Az impulzusok továbbadása lehet akarattól függő vagy automatikus. Az információk, utasítások a tudattalanban agyi hatások, zömükben több idegpályán gyűlnek össze, a gerincvelőn és meghatározott idegrostokon át haladnak tovább a test minden részébe.

Ez a bonyolult hálózati működés az egészséges sejteken és idegpályákon kívül egy sor tápanyagot is igényel, amelyek lehetővé teszik a közvetítést. Az agyműködés függ a vérkeringéstől, az egészséges véredényektől, a vér alkotóelemeitől, és a mindezt lényegesen befolyásoló táplálkozástól.

Az agy a testsúly kb. 2 %-át teszi ki, energia-felhasználása a test egészének 20 %-a, ez azt jelenti, hogy az összes energia 1/5-ének rendelkezésre kell állnia a test tömeg 1/50-ed része számára. A test 2 %-át kitevő agy több milliárd idegsejtet tartalmaz. Egy idegsejt akár tízezer más idegsejttel is közvetlen kapcsolatban áll, és ezek mindegyiktől impulzusokat kap, feldolgozza azokat, és megfelelő módon továbbítja más idegsejtekhez.


Mire van szüksége elsősorban az agynak?

Az agynak naponta 75 liter oxigénre van szüksége! Az agy épségét elsősorban az oxigénellátás biztosítja. Ahhoz, hogy megkapja ezt a mennyiséget, naponta 1200 liter vér áramlik át az agyon. Ha az oxigénellátás 2-3 perig szünetel, pl. szélütés miatt, az agysejtek elpusztulnak, vagy sérülnek. Azok a sejtek, amelyekben 5-10 percen át nem áramlik vér, visszafordíthatatlan károsodást szenvednek.

Oxigénes víz, oxigén-ellátás növelése fontos, akár van valamilyen agy-idegrendszeri problémánk, akár nincs. De ha van, akkor kiemelten fontos! Az oxigén növelését a séta, szabad levegőn tartózkodás, torna, jóga, úszás is támogatja.


Mire van még szüksége az agynak?

Vízre! Ha túl kevés a folyadék, amit iszunk, a vér besűrűsödik és kevesebb oxigén jut az agyba. Az érelmeszesedés is krónikus agyi vérkeringési zavarokhoz és csökkent teljesítőképességhez vezet. Időben kell elkezdeni az agyműködés paramétereinek a vizsgálatát, oxigén, víz, erek állapota, ez az agyműködés alapvető kérdése, mert bárhol hiba csúszik a rendszerbe, és azt nem tudjuk korrigálni, az agyműködés súlyosan leépülhet.


Hormonok, neurohormonok, az agy hírvivő anyagai

Ha az agyi vérkeringés és oxigénellátás megfelelő, az idegsejtek épek, elegendő folyadék is van, akkor az agyműködés épsége elsősorban az agy hírvivő anyagaitól és speciális hormonjaitól függ. Hiába jó az oxigén, folyadék, keringés, erek állapota, mégsem működik a „rendszer”, ha a hormonok nem működnek, ha a neurohormon-termelésben hiba lép fel. A neurotranszmitterek, az úgynevezett kémiai hírvivő anyagok aktiválják az idegsejteket. A neurotranszmitterek és receptorok a kulcs – zár elven működnek. A megfelelő funkciót teljesítő hírvivők döntik el, hogy az információk aktiválják-e a sejtmagot.

Neurohormonokat, hírvivő anyagokat az aromaterápiás bedörzsöléssel, étrend-kiegészítőkkel, szuperételekkel és rügyterápiás készítményekkel juttathatunk el az agyhoz.


Jó megoldások lehetnek:

- Noni ital fogyasztása

- B-vitamin, magnézium és folsav-készítmény fogyasztása

- Teafa és levendula illóolaj bedörzsölése a nyak, váll, hát területeire

- Bio miso paszta – ez egy japán tradicionális szója-készítmény, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza.

- Lecitin-készítmények, lecitin-források: szója-készítmények, mint pl. a miso, bio napraforgó-olaj (hidegen), tojás sárgája (nyersen), fürjtojás nyersen

- Minőségi halolaj-készítmény fogyasztása

- Bio lenmagolaj fogyasztása

- C-vitamin fogyasztása

- Vasban gazdag ételek

- Sötét bogyós gyümölcsök, levek

- Ásványianyag- és nyomelem-készítmények fogyasztása. Az A, C, E-vitamin, valamint a réz, szelén, a bór, a cink nagyon fontosak az agy-idegrendszer számára

- A magas hisztamin-tartalmú ételeket, mint pl. a füstölt húsok, felvágottak, penészes sajtok, mikrózott étel, gabonák/glutén, cukor, stb. kerülni kell.


Agy-tápláló élelmiszerek:

banán, narancs, dinnye, paradicsom, burgonya, dinnye, sok klorofillt tartalmazó növényi hajtások, pl. hagymaszár, petrezselyemzöld, szárított búzafűpor, árpafűpor (ezeket turmixokba lehet tenni), sárgarépa, csemegekukorica, tökmag és olaja, mandula, napraforgó és olaja, dió, dióolaj, mézes dió, fenyőmag, fenyőolaj (kapszulázva), olívaolaj, algafélék, organikus vörös húsok, szezámmag, köles, mák, búzacsíra-olaj, zab-kivonat, kapor, spenót, vizitorma, lencse, fehérbab, rizs, méz, házi tojás, fürjtojás, zöld tea, citromfű tea, minőségi organikus kávé, kemény sajtok, vaj, tejszín, túró, halak (ponty, szardínia), földimogyoró, szőlőmag-olaj, csírák, hajtások.


24 megtekintés1 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page