• Bíró Tünde tanár, coach, tréner

Tavaszi gyógyító virágok - a kökény

Frissítve: 2019. márc 29.

A tavaszi virágzás a friss gyógynövények, gyógyfüvek megjelenésének ideje. Ismerd meg ezeket a természet által kínált csodákat, és legyen a mindennapjaid része, hogy használod is őket.


A tavaszi gyógynövények kiemelkedő tagjai: csalán, tyúkhúr, gyermekláncfű gyökér, szár és virág.


Arra biztatlak, hogy az életmódodba illeszd be a gyógy-teázást. Ehhez érdemes tudni, hogy mit, miért, mikor, meddig fogyaszthatsz , milyen hatóanyagokra kell ügyelned- tanulmányozd a gyógynövények világát.


Ha még magasabb szinten szeretnél a gyógynövényekkel foglalkozni, nagyon jó program lehet a természetben való megfigyelés, gyűjtés, és az otthoni örömteli feldolgozása a gyógynövényeknek, gyógyfüveknek.


A virágzó kökény ágvég teától a kökénylikőrig


Virágba borultak a fák, bokrok, és mind közül elsőként a kökény virágzik. Nagyon érdekes növény a kökény, gyermekkorom téli dércsípte gyümölcse - a legelsők között virágzik, és a legutolsóként terem. Szív-keringés-érvédő hatása mind a virágzó kökény ágvég teának, mind a gyümölcséből készült lekvárnak és szörpnek magas értékű. Ezért aki szeretné a szívét, érfalait, keringését rendben tartani, annak javaslom a virágzó kökény ágvég tea fogyasztását, több héten keresztül, és vele párhuzamosan a kökénylekvár, vagy kökénylé fogyasztását is. A kökénylekvár és lé beszerzése nem könnyű feladat, a lé ráadásul igen drága, hiszen egy kevés levet adó gyümölcsről van szó, egy liter léhez sok gyümölcsre van szükségünk. A lekvár jobban hozzáférhető, és ebből is lehet levet, szörpöt készíteni. A kökénylikőr is gyógyital. Érdemes lesz majd ősszel, az első fagyok után kökényt szüretelni, és házi finomságokat készíteni belőle. Fogyasszátok ezt a csodálatos, természetes "gyógyszert" a Természet patikájából! Megelőzésre, vagy kialakult szív-érrendszeri problémák esetén is kiváló. Ha kirándulni mentek, szedjetek virágzó ágvéget, és frissen készítsétek el belőle a teát, de a gyógynövény-boltokban található változatok is tökéletesek. Tavaszra és kökényre fel!

9 megtekintés0 hozzászólás