• Bíró Tünde tanár, coach, tréner

Hisztamin intolerancia, a makacs allergiák egyik alapja


Érzékenységből intolerancia, intoleranciából allergia

Ami az egyik embernek étel, a másik embernek méreg – ez az egyik jellemző civilizációs ártalom manapság. Vannak emberek, akik hatékonyan bontják le az ételek és összetevőik emésztése során keletkezett magasabb hisztamin-szintet, és vannak, akik nem. A magas hisztamin-szint tartós allergiát, asztmát, arcüreg-gyulladást, fogászati gócot, ekcémát, krónikus fájdalmakat és menstruációs problémákat is okozhat. És: lehetnek ezek a problémák a magas hisztamin-szint okai is. A hisztamin egy fontos ingerület-átvivő anyag az immunrendszer számára. Ha túl sok van belőle a szervezetünkben, akkor a testünk gyulladásos válaszokat fog adni erre a folyamatra. Az erek megduzzadhatnak, magasabb lesz a fertőzésekre való hajlam, az egészséges immunválaszok tompulnak, vagy „rossz” válaszok jönnek. Az enzimek fontos szerepet töltenek be a hisztamin lebontásban. Az N-metiltranszferáz (HMT) és a diamin-oxidáz (DAO) az a két enzim, melynek fontos szerepe van. A kettő közül a DAO-t tartják fontosabbnak a szakemberek a hisztamin lebontás szempontjából.

Milyen okokból lehet kevesebb DAO és HMT a szervezetünkben? - a vékonybél bakteriális túlburjánzása, olyan baktériumok jelenléte, amelyek túl sok hisztamint termelnek az anyagcsere-folyamatok mellékhatásaként - réz- és B6 vitamin hiány, a B6 vitamin igen fontos faktor, amely lehetővé teszi a hisztamin lebontását - „lyukasbél-szindróma”, a bél áteresztő-képességének meggyengülése, bélgyulladás maradványaként - örökölt hajlamok - oltások - főként a túloltás, amely Magyarországon jellemző - okozta hosszú távú sérülések, akár évtizedek múltán is jelentkezhet az oltásokat követően, az immunrendszer működését zavarja, befolyásolja - fogászati fémek nem szakszerű eltávolítása és a kivezetés folyamatának nem megfelelő végrehajtása - meglévő egyéb allergiák miatt kimerül a szervezet, pl. parlagfű-allergia, lisztérzékenység

A hisztamin intolerancia a lakosság egyre nagyobb részét érinti. Ennek oka többek között a téli szmoggal, fűtési anyagokkal terhelt levegő, a tavasztól késő őszig terjedő pollen-terheltség, a vegyszeres szúnyogirtás, a helytelen étkezés és életmód, a túl-gyógyszerezés, és főként az élelmiszerekben rejlő növényvédőszerek és adalékok.

23 megtekintés0 hozzászólás